Saturday, December 18, 2010

Green Tea - Part 1

story bab kesihatan plak..sebagai org yg kurang mengambil berat hal2 kesihatan diri..amat penting utk aku tau info2 mcm ni..kenapa part 1 pulak entry aku? akan ada part 2 part 3 ke? yup..sbb green tea ni ada byk brand..so for next entry aku akan story green tea utk brand lain yg aku dh try..korang penah minum teh hijau ni tak? tak kisah la brand apa pun..japanese ke chinese ke..

aku baru tau kebaikan green tea ni 2 bulan yg lepas..itu pun secara kebetulan google terjumpe info tentang kebaikan dan khasiat green tea..rasanya byk org dh tau kebaikannya dan mengamalkan minum green tea setiap hari..so antara kebaikan green tea :
  1. Mengurangkan tekanan darah tinggi.
  2. Mengurangkan aras gula darah
  3. Melawan barah
  4. Menguatkan sistem imun. Kerana ia mengandungi polyphenols dan flavenoids pada kepekatan yang tinggi.
  5. Menurunkan aras kolestrol. antioksidan dalam green tea telah dibuktikan menurunkan kolestrol.
  6. Galak pembakaran lemak

nak dptkan kesan yg maksimum, bancuh teh hijau ni tanpa gula..INGAT minum takde gula sbb kalau letak gula khasiat dia dh berkurangan..selalunya aku bancuh guna air panas yg ditapis kat ofis aku..


masa mula2 nak minum green tea ni aku try boh green tea..perghhhhh pahit gileee campur rasa2 payau sikit..ingatkan sebab tak biasa lg so aku continue la minum..dah abis 4 uncang tu aku rasa mmg tak bleh continue minum la..sbb aku rasa mcm nak muntah pun ada..tp aku try letak gula plak..letak sikit je but still aku rasa mcm nak muntah..sudahnya aku tak minum pun lepas tu..membazir je beli..aku beli satu kotak RM13.50


so last week aku try cari brand lain plak..aku try green tea brand Ahmad Tea..
setakat ni dh abis 3 uncang..ok la juga..tak la pahit pun compare boh green tea tu..aku bancuh tak letak gula..kaler dia pun cantik gak..abis minum segelas pun tak rasa nak muntah..yg aku notice lepas minum green tea ni kulit aku rasa licin je..badan rasa ringan dan tak cepat mengantuk..harga satu kotak Ahmad Tea pun murah je..if not mistaken RM7.49..so aku decide nak continue minum sampai abis sekotak then try brand lain plak

5 comments:

  1. Kat mana nak dapatkan green tea ahmad

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak beli online teh ni boleh order kat blog saya[ Menjual Teh Hijau @Green Tea Ahmad Tea]

      p/s harap tuan blog tak kisah saya dtng promote kat blog ni..hehe

      Delete
  2. green tea organo gold pernah cuba tk lg??

    ReplyDelete