Tuesday, May 10, 2011

JAWAPAN DARI ALLAH SWT...Mengapa AKu Tak Kahwin Lagi?1- KITA BERTANYA : KENAPA SEHINGGA KINI AKU BELUM ADA JODOH, SIAPAKAH YANG LAYAK UNTUK AKU?

ALLAH MENJAWAB:

(24:26)
Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula).

(An Nuur : 26)2- KITA BERTANYA: AKU ORANG BUJANG LAGI MISKIN, MAKAN DAN MINUM PUN CUKUP HANYA UNTUK KEPERLUAN SENDIRI. APAKAH AKU LAYAK UNTUK BERKAHWIN ?


ALLAH MENJAWAB:

(24:32)
Dan kawinkanlah orang-orang yang sedirian diantara kamu, dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan.

Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya. Dan Allah Maha luas (pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui.

(An Nur: 32)3- KITA BERTANYA: TAPI ORANG MASIH LAGI MENGATAKAN AKU BELUM LAGI MAMPU BERKAHWIN?

ALLAH MENJAWAB:

(24:33)
Dan orang-orang yang tidak mampu kahwin hendaklah menjaga kesucian (diri)nya, sehingga Allah memampukan mereka dengan karunia-Nya.


4- KITA BERTANYA: WALAUPUN MASIH BELUM MAMPU UNTUK BERKAHWIN
AKU JUGA INGIN HIDUP BAHAGIA SEPERTI INSAN-INSAN LAIN, BERKASIH SAYANG, MEMPUNYAI PASANGAN HIDUP DAN ZURIAT, APAKAH AKU LAYAK UNTUK SEMUA ITU?


ALLAH MENJAWAB:

(30:21)
Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang.

Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.
(Ar Rum : 21)5- KITA BERTANYA: KALAU BEGITU AKU LAYAK LAH UNTUK BERKAHWIN, TAPI APAKAH CARANYA UNTUK MENCARI PASANGAN HIDUP?

ALLAH MENJAWAB:

(40:60)
Dan Tuhanmu berfirman: "Berdo'alah kepada-Ku, niscaya akan Ku perkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina".

(Al Mu’min : 60)6- KITA BERTANYA: AKU SUDAH BERDOA, TAPI SEHINGGA KINI BELUM LAGI DIMAKBULKAN DOANYA


ALLAH MENJAWAB:

”Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat”.
(Al Baqarah : 153)


”Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan”. (Alam Nasyrah : 5 – 6)7- KITA BERTANYA: AKU TAHU SABAR ITU SEPARUH DARI IMAN. TAPI APAKAH TIDAK ADA CARA LAIN YANG MAMPU AKU BUAT?


ALLAH MENJAWAB:

”Hai orang-orang yang beriman jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu”.

(Muhammad : 7)8- KITA BERTANYA: KALAU BEGITU, BAGAIMANAKAH CARANYA ?


ALLAH MENJAWAB:

”Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa”.
(Al Hajj : 40)9- KITA BERTANYA: SETELAH SEMUA ITU DILAKUKAN, BILAKAH PULA ALLAH AKAN MENOLONG AKU?

ALLAH MENJAWAB:

”Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat”.
(Al Baqarah :214)

Itulah jawapan Allah buat orang yang bertanya.
Dan Allah swt Tuhan Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang tidak akan menyalahi janji-janji NYA.

Inilah juga keyakinan yang PERLU ada pada setiap mukmin dan mukminat. Insyaallah

1 comment:

  1. yang pasti... berdoa dan bersabarla... nescaya telah diciptakan yang terbaik buat kita hamba2nya...

    ReplyDelete