Monday, August 1, 2011

Ramadan Al-Mubarak

Assalamualaikum.Selamat berpuasa pada kalian semua. Mesti bulan Ramadan ni adalah bulan yang sangat dinantikan oleh kita semua sebagai umat Islam. Mana tidaknya, bulan yang penuh keberkatan, penuh dengan segala macam aktiviti yang mendatangkan kebaikan. Di bulan yang mulia ini, adanya solat terawih dan juga adanya malam Lailatulqadar dimana ia merupakan hari yang sangat baik dibandingkan 1000 bulan.

Tahun ni merupakan tahun pertama aku berpuasa sebagai seorang isteri. Tapi masih belum menunaikan kewajiban aku sebagai isteri. Almaklum saja la, suami jauh nun beribu batu di Labuan, tapi aku masih di di sini. Walaupun begitu, masih tidak menghalang kami untuk mengucapkan selamat berpuasa antara satu sama lain.

Harini korang sahur apa? Hari pertama, sudah semestinya nak makan yang sedap-sedap bukan? Daging masak kicap disertai sayur cendawan goreng, perghhhhh memang sangat membuka selera aku di hari pertama bersahur. Selepas itu diikuti dengan beberapa biji kurma yang dibeli di tesco semalam dan juga air teh o kurang manis.

Anyway, apapun juadah kita untuk bersahur dan berbuka nanti, itu tak penting. Masing-masing punya selera. Apa yang penting, amalan kita ketika berpuasa dan apa yang sudah kita lakukan sepanjang berpuasa. Adakah memberi manfaat pada kita semua? Erkkkk dah macam ustazah plak aku ni. Ok malas nak bercerita panjang lebar hari ni. Selamat berpuasa semua. Daaaaaaaaaaaa