Thursday, February 3, 2011

Cara mengukur saiz cincin anda

macam mana cara nak ukur saiz cincin anda? pada yang tak tahu nak ukur saiz cincin tu..tak payah la sampai nak kene pegi kedai emas tanya dorang bape saiz cincin korang ni..ni aku share sedikit info pada sesiapa yang tak tau macam mana nak tentukan saiz cincin korang especially pada mereka yang bakal nak mendirikan rumah tangga atau bertunang..


bila dah dapat ukuran dalam MM atau INCHES, sila rujuk jadual di bawah untuk menentukan saiz cincin korang ni yeee...notakaki : kalau tak silap, kedai emas kat Malaysia ni pakai ukuran saiz USA..so ini bermakna aku pakai saiz cincin 9..

Tuesday, February 1, 2011

Kerjaku Kerjamu

kerja oh kerja..aku percaya semua orang pasti pernah merasai keperitan kerja tak kira betapa susah pun kerja yang kita lakukan..

kadangkala kita rasa yang kerja kita tu

membosankan...
membencikan...
memenatkan...
merimaskan...
menjengkelkan..


dan segala bagai perasaan la yang melanda dalam diri kita..sampai kadangkala kita rasa kerja yang kita lakukan itu adalah kerja yang paling teruk dari segala kerja di dunia ini..hanya disebabkan keadaan sekeliling yang mendesak perasaan kita untuk bekerja dengan ikhlas..

tapi pernah kah kita terfikir bahawa sebenarnya dalam apa jua pekerjaan yang kita lakukan, tak kira betapa teruknya kita rasa pekerjaan kita itu, ada pekerjaan yang lebih teruk dari apa yang kita bayangkan..SILA BUKA MINDA ANDA SELUAS YANG MUNGKIN!!!!
anda sanggup? masih ada orang yang sanggup kerja tinggi beribu kaki semata2 untuk mencari sesuap nasi tanpa memikirkan akan keselamatan diri mereka


kalau niat memang nak bekerja..keadaan sekeliling tidak akan menjadikan satu ALASAN untuk tidak bekerja dengan bersungguh-sungguh

(bagi yang gayat..nasihat aku tak payah la nak cari keje seperti gambar diatas..berlambak lagi keje yang sesuai kat luar nun)bagi mereka yang ada penyakit asma/lelah..kerja macam ni sangat tidak sesuai dijadikan sebagai profession anda..tapi masih ada juga yang sanggup lakukan alamak!! tadah tahi gajah? sedangkan tahi sendiri pun jijik nak tengok inikan pulak tahi gajah..tapi pekerja tu siap boleh tersenyum lagi..adakah senyuman itu menunjukkan dia happy dengan kerja yang dilakukannya?tugas seorang doktor ialah merawat pesakitnya walaupun terpaksa mencium ketiak pesakit..kerja tetap kerja tak kira apa pun keadaankerja ni senang je..gosok gigi buaya..senang kan? tapi yang senang ni la susah nak buat..ada berani nak buat kerja ni? buaya tau..bukan biawak..hehe..aku nak ambil gambar dengan buaya yang dah awet pun still takut2 lagi..otak masih imagine buaya tu masih hidup..so kerja ni memang tak sesuai untuk akubekorban apa sahaja demi kerja biarpun nyawa menjadi taruhan..terima je la apa jua keadaan sekeliling pekerjaan kita..yang kecil kene hormat pada yang besarapa pun jua pekerjaan yang kita pilih..

macam mana pun keadaan kerja yang kita hadapi setiap hari..

tiada ALASAN untuk kita bekerja sambil lewa..kerana kita dibayar untuk melakukan pekerjaan tersebut..kadang2 aku rasa apa yang aku lakukan sekarang, dengan keadaan kerja yang stress membuatkan aku terfikir adakah kerja aku yang paling teruk dalam banyak2 kerja di dunia ni..jadilah seorang yang bersyukur dengan rezeki yang telah ditentukan oleh Allah SWT..setiap dari kita mempunyai rezekinya masing2..

aku teringat satu cerita yang ingin aku kongsikan bersama dimana Allah SWT itu Maha Adil..jika kita bekerja dengan ikhlas dan niat bekerja kerana Allah SWT..ganjaran yang kita perolehi dari niat kita itu PASTI ada..Allah itu Maha Berkuasa. Ada kalanya takdir dan perbuatan-Nya terlalu misteri dan rahsia untuk dijangkau oleh pemikiran kita..tetapi yakinlah what you give, you get back..mungkin Allah SWT tidak memberikan kita ganjaran kepada organisasi tempat kita bekerja tetapi Allah SWT memberikan kita ganjaran kepada ahli keluarga kita..

sebagai contoh, kalau niat kita bekerja itu ikhlas dan niat kerana Allah SWT, walaupun bertahun-tahun lamanya kita bekerja di organisasi tersebut tanpa sebarang kenaikan pangkat atau gaji, kita masih tetap bekerja dengan ikhlas..mungkin kita tidak mendapat kebaikan di dalam organisasi tersebut, tapi Allah SWT berikan ganjaran dengan menjadikan anak2 kita seorang anak yang soleh, baik budi pekerti atau dikurniakan seorang suami/isteri yang soleh dan menenangkan jiwa..

Sunday, January 30, 2011

DEFINISI DAN PENGERTIAN CANTIK TIDAK SAMA

Inilah pendapat kecantikan menurut beberapa negara :

1. Jepang

http://3.bp.blogspot.com/_a2Ac_i7cQNk/S2Fff3cwMTI/AAAAAAAAMqs/t9_JtfOC6k4/s200/1.jpg
Di Jepang, kulit itu adalah kunci dari kecantikan. Wanita di Jepang mempunyai kulit lembut & cantik tanpa bekas, terutama di wajah mereka. Hal ini disebabkan karena wanita Jepang suka mengkonsumsi makanan & minuman yang mengandung collagen. Di Jepang, collagen sangat mudah ditemukan di supermarket, bahkan sudah banyak restaurant yang menyediakan makanan yang mengandung collagen. Tujuan mereka mengkonsumsi collagen adalah agar kulit mereka tetap halus, karena collagen adalah protein utama yang menyusun 75% area kulit dan berfungsi memberikan kekuatan dan kehalusan pada kulit.
Kulit wanita di Jepang memang halus, tapi tetap saja belum terasa lengkap tanpa rambut yang lurus, karena rambut lurus di Jepang juga dianggap cantik, dan kebanyakan rambut-rambut wanita Jepang itu memang lurus-lurus. Rambut lurus memang diibaratkan dengan gadis cantik di Jepang.


2. Taboo
http://2.bp.blogspot.com/_a2Ac_i7cQNk/S2Fffuzo30I/AAAAAAAAMqk/_yeRkHAYYuo/s200/2.jpg
Di Burma dan Thailand, anggota dari suku kayan memulai ritual kecantikan mereka dari waktu muda. Pada saat umur 5 tahun, mereka sudah memakai gelang berbentuk melingkar di sekitar lehernya. Gelang leher tersebut terus ditambahkan seiring dengan pertumbuhan mereka, dan hal tersebut membuat leher mereka semakin panjang seperti layaknya leher jerapah. Bagi mereka, leher yang panjang dengan gelang yang bersinar adalah tanda kedudukan dan keagungan mereka. Berat gelang leher tersebut bisa mencapai 22 pounds atau sekitar 10,5 kilo.

 
3. India
http://3.bp.blogspot.com/_a2Ac_i7cQNk/S2FffYNiaxI/AAAAAAAAMqc/VVdG_5N4yPA/s200/3.jpg
Wanita di India mencampur turmeric, lemon, dan honey untuk dioleskan ke kulit mereka, pada hari-hari perayaan seperti pernikahan atau acara keluarga. Mereka selalu memakai perhiasan, dan baju yang berwarna terang serta tanda merah di dahi mereka pada saat-saat tertentu. Tanda merah di dahi mereka biasa disebut kumkum dan mereka berpikir hal tersebut membuat mereka semakin menarik.

Hampir di seluruh dunia tahu, bahwa wanita di India memiliki kulit & rambut yang indah, dan hal tersebut telah membantu para wanita di AS(Amerika) yang ingin memanjangkan rambut mereka dengan teknik catok rambut. Apa hubungannya rambut indah di India dengan para wanita di AS? Sekitar 25% rambut palsu di AS didatangkan dari hasil pengorbanan wanita-wanita di India. Para wanita di India mengorbankan rambut mereka untuk upacara keagamaan Hindu, dan mereka percaya bahwa dewa mereka sangat suka rambut. Kuil Hindu tersebut otomatis kedatangan banyak rambut, Lalu untuk apa semua rambut tersebut? ternyata rambut tersebut mereka jual ke pasaran, dan meraup keuntungan sebanyak 18 juta dollar per tahun (1 $ = Rp 10.340).seorang ahli penata rambut mengatakan bahwa kualitas yang paling bagus mutunya adalah rambut orang India.4. Iran
http://2.bp.blogspot.com/_a2Ac_i7cQNk/S2FfexHXpPI/AAAAAAAAMqU/GfNC3Ie9KCw/s200/4.jpg
Bagi wanita di Iran, kecantikan adalah memiliki hidung mancung yang mungil. Para wanita di Iran sangat suka dengan hidung mungil nan indah, karena para wanita di Iran biasanya memakai pakaian yang menutupi tubuhnya dari ujung rambut hingga kaki, kecuali wajah. Tapi Pertanyaannya
"Apakah semua orang memiliki hidung cantik & mungil?"
jawabannya "Tidak." Sesungguhnya kebanyakan wanita di Iran memiliki hidung yang besar, dan oleh karena itu, mereka rela melakukan segala cara untuk memperbaiki hidung mereka. Biasanya mereka melakukan operasi untuk memperindah hidung mereka, dan karena itu, negara Iran menjadi negara dengan jumlah operasi hidung terbanyak di dunia. Ternyata selain untuk kecantikan, operasi mereka juga menentukan status atau kedudukan, dan biasanya mereka memakai semacam plester di hidung mereka sebagai tanda bahwa hidung mereka telah dioperasi. Lucunya, banyak wanita di Iran yang memakai plester hidung walaupun mereka tidak melakukan operasi.5. Brazil
http://4.bp.blogspot.com/_a2Ac_i7cQNk/S2FfenEGntI/AAAAAAAAMqM/khWDDYHuDzc/s200/5.jpg
Brazil adalah negara pengkonsumsi pil diet terbesar di dunia, karena para wanita di Brazil ingin mempunyai tubuh yang langsing. Selain memakan pill diet, para wanita brazil juga suka fitness & melakukan operasi. Seperti halnya wanita-wanita di Iran yang suka melakukan operasi hidung, wanita-wanita di Brazil juga sering melakukan operasi plastik. Operasi plastik di Brazil adalah operasi plastik terbanyak di dunia, sampai-sampai banyak majalah di Brazil yang khusus membahas tentang operasi plastik. Operasi dan kecantikan memang sangat penting di Brazil dan anehnya, anda bisa melakukan operasi di Brazil dengan mencicil/kredit, Jadi anda tidak akan terkejut orang miskin juga bisa operasi di Brazil. Para wanita Brazil menghabiskan 3/4 gajinya hanya untuk perawatan kecantikan.
 

6. Indonesia
http://3.bp.blogspot.com/_a2Ac_i7cQNk/S2FfBJl3qqI/AAAAAAAAMqE/Dt4hPRFtceQ/s200/6.jpg
Rahasia Kecantikan di Indonesia adalah langsing. Di Indonesia terdapat metode melangsingkan badan pasca hamil dengan memakai stagen. Stagen dililitkan di tubuh, untuk menekan perut dan pinggang yang besar setelah hamil. Memakai stagen membuat sang pemakai sedikit merasa sakit, karena tekanan yang diberikan stagen cukup keras.

 

7. Ethiopia
http://3.bp.blogspot.com/_a2Ac_i7cQNk/S2FfAlVl15I/AAAAAAAAMp8/o2WTMUZ6ANg/s200/7.jpg
Di Ethiopia, cantik itu adalah bekas luka cakar. Luka bekas di Ethiopia bukanlah luka yang tidak disengaja, justru mereka sengaja membuatnya sendiri dengan cara menyayat perut mereka. Mereka berpendapat bahwa luka tersebut dapat memuaskan lelaki, dan semakin banyak luka, maka semakin cantik. Biasanya luka cakar tersebut dibuat sejak mereka masih kanak-kanak.

 

8. France
http://2.bp.blogspot.com/_a2Ac_i7cQNk/S2FfAI-aObI/AAAAAAAAMp0/HpXPJ7kcK1I/s200/8.jpg
Di Paris, cantik adalah langsing, anggun, cantik, dan berkelas. Di Paris, para wanita menghabiskan banyak waktunya untuk perawatan kecantikan. Karena wanita Paris langsing-langsing, mereka hanya menyediakan baju dengan ukuran 12 untuk wanita. Anehnya, menurut mereka, umur 60 tahun adalah saat wanita Paris paling cantik.

 
9. Mauritania
http://2.bp.blogspot.com/_a2Ac_i7cQNk/S2Fe_7C36aI/AAAAAAAAMps/joPvJfGW_P0/s200/9.jpg
Hampir di semua negara menganggap cantik itu ibarat dengan langsing , tapi di negara bagian Afrika barat, Big is Beautifull. Mauritania negara berpasir yang terletak di sebelah barat laut Afrika. Arti kecantikan sangat berlawanan di Mauritania, dimana besar itu lebih baik(Sexy) dari pada langsing.

Semakin Besar(Gendut) seorang wanita, maka semakin banyak pria yang suka, jika semakin langsing maka semakin tidak laku. Mendengar hal tersebut, berbahagialah si Oprah, dan seluruh wanita di dunia yang kelebihan bobot. Karena semakin gendut, semakin banyak yang suka, maka sejak kecil anak-anak perempuan mereka diberi makan-makanan, dan susu onta yang berlemak tinggi secara berlebih.

Karena berlebihan, anak-anak tersebut muntah, tapi malah diberi lebih banyak lagi. Makanya tidak heran, makanan di sana mengandung banyak lemak dan tak ada yang menjual makanan diet atau pil diet di Mauritania. Lucunya, pria di Mauritania haruslah kurus atau langsing.Info : http://www.seasite.niu.edu/flin/definisi_kecantikan.htm